country gifts seat pads extreme couponing uk emma mumford walgreens printable coupons july 2012 trasharoo coupon kidz can design coupon code marmont steakhouse coupons
skip to Main Content

Које су и које ће бити последице Ковида – 19?

Ова пандемија корона вируса донела је много невоља и трагедија у читавом свету. Са становишта економије приметан је значајан пад у многим областима а у туризму последице су -. КАТАСТРОФАЛНЕ!

Каже се ”Није свако зло за зло, увек има и нечег доброг”!

Оно што је добро од ове глобалне катастрофе је – могућност да се бар у Србији мало више окренемо себи и својим потенцијалима. Другим речима, надам се да ћемо бар сада да мало више размишљамо о СЕОСКОМ ТУРИЗМУ.

Ове године, 2020. Србија је изгубила око милијарду евра због недоласка туриста из иностранства. С друге стране толико смо уштедели због неодласка наших људи у Грчку, Црну Гору… Поред знатно већег попуњавања капацитета у нашим бањама, планинама… примећено је и да се велики број наших људи одлучује да свој одмор проведе у – СЕЛИМА! Људи у свету одавно су ”открили” да се одлично може одмарати и у селима. Доказ овој тврдњи је да је ЕУ пре неколико година имала приход од сеоског туризма од преко 55 милијарди евра. Изгледа да сада и наши људи полако схватају да би активан одмор у нашим селима могао бити много вреднији од одмора на мору. Ово нарочито важи за породице с децом и људима средње и старије животне доби!

Сматрам да не би било ни паметно ни корисно да и ову шансу за промоцију СЕОСКОГ ТУРИЗМА пропустимо! Због тога сам апеловао председнику Вучићу, народним посланицима, министарки туризма, министру пољопривреде, министру за бригу о селу…, медијима... с надом да ће организовати и започети – ширење СВЕСТИ о овом виду туризма што је од највеће важности као први корак који морамо направити.

Овде морам нагласити да су ми се током рада на ажурирању овог сајта јавили људи из Удружења Корени који окупљају наше људе у дијаспори с жељом да им укажем суштину сеоског туризма. С тим у вези данас 29.12.2020. организују видео конференцију која ће се убудуће редовно одржавати уторком, где бих износио појединости у вези овог питања.

Предавање на Факултету за хотелијарство и туризам у Врњачкој бањи 2016.

Back To Top