zen reflexology scottsdale coupon gift ideas for big brother from new baby rediff online shopping coupon code couponazon visa gift cards security code
skip to Main Content

Колика би могла бити корист од развијеног сеоског туризма у Србији?

Корист од СЕОСКОГ ТУРИЗМА могла би бити огромна! Ево једног хипотетичног примера:

– Ако једно домаћинство (две собе, 4 лежаја) прима странце 200 дана годишње по цени од само 20 Евра за пун пансион, добиће 16.000 Евра. Мислим да трошкови не би били већи од 6.000 евра, што значи да би домаћин и домаћица за 7 месеци рада с туристима остварили чисту зарадо од по 700 евра месечно! Овде нису урачунати приходи од продаје домаћих производа, излета с домаћинима… Мало ли је?

-У Србији око 42% становништва живи у селима!!! Значи, и селима Србије има око милион домаћинстава. Ако би се само око 1% тих домаћинстава бавило туризмом (10.000) тада би приход Србије могао бити 160 милиона евра годишње. …A 2%, 5%, 10%…!?

– Дода ли се овоме приход од саобраћаја, ванпансионске потрошње, горива, екскурзија… онда је корист још већа.

– Запослио би се велики број радника у грађевинарству, индустрији грађевинског материјала, дрвно-прерађивачкој и прехрамбеној индустрији, саобраћају, угоститељству…

– Вишак радника из градова вратио би се у села, као и знатан део наших људи из дијаспоре.

– Зауставило би се „бежање“ младих из села у градове (више нам нису потребни пролетери) а самим тим и – БЕЛА КУГА!

– Нација би била поштеђена психичког пропадања,

– Побољшао би се међународни углед Србије,

– Наш сељак не би морао да иде на пијацу и читав дан чека купце и прода јаје, нпр. за 10 динара он би то јаје продао туристи у тањиру за 2 Евра.

– Посебна корист могла би бити ако би се наши земљаци из дијаспоре, нарочито пензионери, одлучили да се одмарају у Србији, али и да купе неко напуштено сеоско домаћинство, да се баве неком активношћу – пољопривредом, туризмом…

Да ли је тешко замислити колика корист за Србију би била ако би се сеоским туризмом бавило на пример 10% сеоских домаћинстава?

NOVAC - Branko Dragaš

Зар су ово мале користи? Зар је нешто од наведеног нереално? Господо политичари и новинари, вас питам, ви сте најодговорнији у Србији!!! Подигните главу из песка, одговорите нешто, демантујте ме, ухапсите ме… ваљда нисте нојеви!!!

Посебно молим наше људе расејани широм света само да размисле о овом виду туризма и – ништа им више не треба, сами ће схватити шта би и за њих било од користи а посебно како би могли утицати на ”нојеве” у Србији да изваде главу из песка и, коначно, већ једном сагледају шта би нам могао значити развијени сеоски туризуам!

А МИ У БОГАТОЈ СРБИЈИ И ДАЉЕ ЖИВИМО БЕДНО, КАО АРАПИ ПРЕ ОТКРИЋА НАФТЕ и ПРИМОРЦИ ПРЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА НА МОРУ. ЖАЛОСНО! ТУЖНО!

Back To Top