jr steakhouse coupon maryland renaissance festival coupons discounts alcazar furniture coupon gifted testing for 3 year old
skip to Main Content

САНУ

Неколико пута обраћао сам се овој нашој највишој научној институцији указујући да је СЕОСКИ ТУРИЗАМ наша велика могућност за бољи живот. Одговорили су ми академик Драган Шкорић, Владимир Костић… Ево те комуникације …

Комуникација с академиком Шкорићем:

Branislav Bajagic <bbajagicb@gmail.com>Tue, Apr 21, 6:37 AM
to Dragan, milovanm, Nada, Branko

Господине Шкорићу,

Кад сте ми пре неколико година писмено одговорили да сте сагласни с мојим аргументима у вези сеоског туризма, било ми је веома драго. Кад сте постали копредседник Националног тима (НТ) за препород српских села, био сам веома срећан, пун наде да ће се, коначно, нешто променити у погледу свести у Србији у вези овог вида туризма. Био сам пун наде да ће Одбор за село САНУ, на који сте ме упутили, учинити нешто конкретно, јер су и особе које сте предложили да с њима комуницирам сагласни у вези СТ…

Међутим, сада, скоро годину дана од оснивања НТ веома сам разочаран – и Ви, Ваше цењене колеге у Одбору за село сте само део исте приче коју слушам већ 34 године.

Од кад сам прекинуо комуникацију с Вама догодиле су се две веома битне ствари. Прва, Влада је најавила пројекат 20-25, тј. да свако село у Србији добије воду, канализацију, путеве… што је од огромног значаја за сеоски туризам. Друга ствар је последица деловања вируса Ковид 19 – нпр. др. Несторовић предлаже да се људи враћају у села, где је лакше подносити изолацију… Ово би могао да буде прави моменат да се делује на СВЕСТ како грађана тако и одговорних у држави, да се детаљније позабави овом темом. Међутим, и сви ви сте пристали да будет само икебана у том НТ. Зар се не плашите мишљења јавности?

Нажалост, СТ ће морати да сачека још ко зна колкико времена да би почео да се развија и у Србији, па сам веома тужан што то нећу дочекати.

Желим вам свима дуг живот и добро здравље.

Бранислав Бајагић

Dragan Skoric <draganskoric@sbb.rs>Apr 21, 2020, 1:31 PM
to me

Поштовани г-дине Бајагићу,

Драго ми је да сте се јавили, али не слажем се

са Вама у свему што сте написали. Није истина

да наш Одбор није ништа урадио на развоју

сеоског туризма. Ми смо одржали два научно-

стручна скупа са доста тема. Реферате су презентовали

угледни научно-стручни радници који се

разумеју у ову област.

Нас неколико обилазимо многа места у Србији.

У сваком месту са одговорним људима разговарамо

и о могућностима развоја сеоског туризма.

Посебно смо били активни на југу Србије.

Сада се пише обимна студија о препороду

села Србије. Видно место заузима раазвој

сеоског туризма. Значи ипак се нешто ради.

Можда не колико би требало, али ипак нешто

Покушавамо,биће и резултата, али не може тако

Брзо. Много чега треба урадити, рецимо зауставити

пражњење села и одлазак младих без којих

нема сеоског туризма.

Схватам Вашу бригу о сеоском туризму, хајде да прво

зауставимо одлазак младих.

Верујте ми да је ситуација у нашим селима веома

комплексна. Хајде да тимски радимо.

Добро дошли сви они којима је наше село

у срцу.Будимо стрпљиви и чинимо корак по

корак.

Верујте ми да на југу Србије има општина

у којима нема ни хотела ни мотела- створимо

предхоно предуслове за сеоски туризам.

Имам и ја много идеја али покушавам нешто

да урадим.

Ја разумем Ваша настојања и подржавам их.

Стрпљење је мајка напредка.

Поздрав,

Драган Шкорић

Branislav Bajagic <bbajagicb@gmail.com>Apr 21, 2020, 4:56 PM
to Dragan

Поштовани господине Шкорићу,

мислио сам да нећете одговорити на моје последње писмо, прилично критичко, како према Вама тако и осталим члановима Одбора за село САНУ. Драго ми је да сте на исто одговорили, што говори да сте лично добар и поштен човек, као и стручњак за питања о којима је реч. Међутим…

Да је СЕОСКИ ТУРИЗАМ заиста наша велика могућност за бољи живот то је међу нама познато. Кад тврдим да Одбор “ништа” није урадио по питању СТ пре свега мислим да није урађено оно што је неопходно да се уради. Доста је теоретисања, предавања, реферата. “Обимна студија о препороду села Србије” – да, и то је потребно на неки начин. Али, то је иста прича коју ја слушам ево већ 34 године! Сви министри туризма Србије су слично писали, али ништа није урађено. Ја сам 2016. на тему СТ одржао предавање студентима Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој бањи, добио сам неколико значајних аплауза… и – ништа. И прича је потребна, али најважније је да држава предузме неку конкретну акцију тим поводом!

То што обилазите села не може бити ништа лоше. Међутим, тих села има толико много да их је немогуће све обићи и људима директно указивати на СТ. Данас постоје ефикаснији начини да се то учини.

Ако је тачно да Вам је председникк Вучић рекао да ће држава учинити све што Ви будете предложили, онда би ту прилику требало да искористите и поред осталих мера за бољи живот у селима и заустављање одласка младих предложите шта је неопходно да се САДА учини како би почели да се за развој СТ! У реду је план 20-25 и намера државе да се у свако село уведе водовода, канализација, изграде или уреде путеви, струја… и баш због тога, и с тим у вези требало би председнику и јавности указати да је ОСНОВНИ разлог што ми не користимо своје велике потенцијале, како у селу уопште тако и у погледу СТ – НЕДОСТАТАК СВЕСТИ!

Да скратим, неопходно је да се Ви лично обратите председнику Вучићу и предложите да ОН ЛИЧНО покрене акцију ШИРЕЊА СВЕСТИ о СТ! На моје апеле председникова администрација не реагује адекватно па га о томе и не обавештава! Ви имате ауторитет и Вас ће председник да саслуша и послуша. Да ли имате неки проблем у вези с тим? Исто тако сматрам да би Ви требало да се обратите медијима, без обзира на њихову политичку острашћеност, и предложите им да се много више посвете питањима опстанка села уопште, с нагласком на СТ.

Декларативно предлажете тимски рад. То је ОК. Сматрам да је потребно да се појави неко ко има снагу и енергију да покрене решавање ових питања.

Јесте стрпљење неопходно али, зар 34 године чекања и апеловања није довољно? Колико још треба чекати, и шта?

Поздрав,

www.seoski.in.rs, FB Seoski turizam, Instagram: seoski_turizam_srbija

Комуникација с г. Костићем:

Бранислав Бајагић”

Српска Академија

Наука и Уметности

Председник

Владимир Костић

sasadir@sanu.ac.rs

Вашингтон, 30.06.2020.

Поштовани господине Костићу,

Обраћам Вам се поводом (не)активности Одбора за село. Наиме;

– Академик Драган Шкорић је већ годину дана копредседник Националног тима за препород српских села (НТ).

– Председник Вучић је јавно рекао да ће прихватити све што НТ предложи па макар нам то донело и губитке.

– Академик Шкорић је сагласан да је сеоски туризам (СТ) велика могућност Србије за много бољи живот, што ми је потврдио како писмено тако и у директном разговору.

– Ја се залажем за развој СТ већ 34 године а аргументи којима доказујем своје тврдње да нам овај вид туризма, уз пољопривреду, може донети многе бенефите, могу се наћи на мом веб сајту, ФБ и Инстаграм страници.

– Због своје заузетости г. Шкорић ме је упутио на чланове Одбора за село Наду Видић, Милована Митровића и БранкаЋупурдију. Комуницирао сам с г. Митровићем, који је исто тако сагласан да је СТ наша велика могућност за бољи живот. Међутим, читава комуникација је било толико јалово да сам му предложио даје  прекинемо, што је он и прихватио (рекао бих – оберучке).

– После тога опет сам се обратио г. Шкорићу да би ми он на крају одговорио „стрпљење је мајка напретка“.

Ко зна колико пута сам се обраћао ресорном министарству, добио одговоре пет афирмативних одговора бивших министара туризма али – без видљивог успеха.

Обратио сам се и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде због најављених ИПАРД фондова за развој сеоског туризма, указујући да наш сељак неће да улаже свој новац и рад у нешто што не познаје тј. да је прво неопходно људе на прави начин информисати о могућностима СТ и обећати помоћ државе. Одговорила ми је Јасмина Миљковић, Шеф Управљачког тела, Начелник Одељења за рурални развој, Сектор за рурални развој и рекла да је сагласна у вези СТ због диверзификације у сеоским домаћиствима. Међутим, кад је у питању свест о СТ упутила ме је на Министарство трговине, туризма и телекомуникација… где сам био још 2016. године и где ми је тадашња државна секретарка за туризам Лукреција Ђери рекла да је сагласна с мојим тврдњама у вези СТ али… („ово министарство морао подједнако да води рачуна о свим видовима туризма“)

Из наведеног јасно и недвосмислено произлази да је СТ заиста наша велика могујћност за бољи живот, да појединци у надлежним државним службама намерно не желе да раде свој посао као и да све ово нема никаквог смисла.

СТ добија на значају после најаве председника Вучића да ће до 2025. сва села у Србији имати путеве, воду, канализацију, струју… У комбинацији с ИПАРД фондовима ово би требало да буде материјална база за развој овог вида туризма. Дакле, имамо све, осим – свести о СТ!

Због Ковида – 19, нарочито, велики број наших људи неће се одлучити за одмор на мору – остаће у Србији. То је прилика да се развије наш домаћи туризам у целини, с нагласком на СТ.

Ово више не може бити само питање појединих неодговорних људи на значајним местима у друштву! Ово мора да буде предмет читавог друштва.

Због наведеног сматрам да би САНУ могао (требало) да реши ово питање.

Предлажем да се о овоме поведе расправа у САНУ и да све паметне главе изнесу своје мишљење о СТ. Спреман сам и да лично објасним суштину овог проблема. После тога би САНУ требало да изађе у јавност с апелом о СТ и свима саопшти ове наше велике могућности. На тај начин би се покренули они који би требало о овим питањима да поведу много више рачуна, политичари, медији… Ако се и овај апел оглушимо, онда и не заслужујемо бољи живот.

Поздрав,

Дипломирани туризмолог у пензији

Бранислав Бајагић

Комуникација с г. Митровићем:

САНУ Митровић

milovanm@ius.bg.ac.rs Oct 24, 2019, 7:31 AM to me > Поштовани господине Бајагићу,

Комуницирам с Вама у раним јутарњим сатима јер не стижем од других обавеза
и зато пишем скраћено, без довољно аргументовања изнетих оцена. Углавном
се слажемо у ставовима, а разлике у нијансама би се вероватно изгубиле кад
бисмо разговарали лицем у лице. Нарочито се слажем са оценом да се све што
радимо у НТ лако може извргнути у једну од многих политичких кампања из
које понеки политичар извуче за себе и своју странку неку малу корист,
понеки сељак (близак странкама на власти) понешто ућари за себе, већина
претрпи штету, а неки одиграју улогу корисних будала (чега се и лично
прибојавам). Немојте очекивати да на сваки Ваш мејл у којем износите своје
ставове и даље брзо одговорим, јер сам претрпан и другим порукама.
Очекујем, пак, да нам шаљете практичније и конкретне предлоге (преко Наде
Видић или мени лично), а нарочито да реагујете ако уочите неку стратешку
грешку НТ у домену Вашег интересовања.

Срдачан поздравПоштовани господине Митровићу,
>
> Прихватам објашњење у вези препоруке да се мејлови не шаљу министру,  већ
> у овом случају госпођи Нади Видић. Надам се да Ви остали које укључујем у
> комуникацију немате ништа против да убудуће будете у копији тих мејлова.
>
> Кад је у питању претеривање српских интелектуалаца, као и политичара, и
> мени је све то јасно. Ипак, њихове изјаве морају се прихватати, без
> обзира
> у ком проценту. То се зове одговорност и на томе треба инсистирати.
>
> Кад је у питању СТ замолио бих Вас за детаљније објашњење о *”… ако се
> то претвори у маглу која прекрива све друге проблеме српског села…”*

> У том смислу плашим се да и оснивање НТ не буде (*”…бацања прашине у
> очи…”)
и моја интенција је да одговорни заиста буду одговорни и остваре оно што
> јавно изјављују (да већ почну да остварују). Наравно, у том погледу
> велика је одговорност и на Вама, као и осталима у Одбору.
> Допада ми се Ваш термин ”туризмоманија”. То је ТРЕНД у свету, али уједно
> и ВЕЛИКА ПОТРЕБА људи из развијених држава и градова да се бар на кратко
> одморе у природним условима. Међутим, не слажем се с изјавом да ће се
> туристи окренути селима само ако се докаже штетност сунчевог зрачења.
> Туристи ће се одлучити за одмор у оним средима за које они сматрају да су
> најпогодније! Штетност од сунчевог зрачења доказују многи дерматолози,
> али и остали специјалисти у медицини, и о томе је јавност (бар српска)
> довољно упозната (наравно, могло би, и требало би – много више).
>

> Наравно, и у туризму постоје интересне групе  (можда и туристичка
> мафија?) које улажу огромна средства у изградњу хотела… у приморју. Нека се они и
> даље залажу да од свог новца имају профит, то је ОК. Али, због чега неки
> други у селима широм света не би могли да се боре за своју корист – да
> привуку туристе?
>
>
> Без обзира на наведено, постоје неки ограничавајући фактори у приморју
> који иду у прилог СТ. Прво, нису све морске обале погодне за одмор, то су пре
> свега обале топлих мора. Друго, обале топлих мора су веома ограничене,
> уске… Треће, већ сада те морске обале топлих мора су буквално као прави
> мравињаци.Четврто, Светска туристичка организација је одавно проценила да
> ће 2020. у свету бити  1.6 милијарди странихт уриста (та прогноза се већ
> остварује). Пето, у свету већ одавно постоји тренд одмарања у селима
> (сеоски, рурални, агро, зелени, одрживи… туризам). ШЕСТО – Србија, реално
> говорећи, има ако не најповољније услове за развој овог вида туризма, а
> оно да је бар у групи од три земље у Европи (по мом скромном мишљењу)!
>

> У праву сте кад указујете на ризике од развијеног СТ. Овде имам на уму
> уништавање морске обале прекомерном и неадекватном изградњом. С тим у
> вези требало би унапред одредити услове за изградњу објеката у селима, с
> нагласком на очувању животне средине. Кад се узме у озбир да су
> пространства у нашим селима далеко већа од уских морских обала онда у том
> погледу не би требало да буде проблема. Наравно, нагласак би требало
> ставити на традиционални стил градње објеката у нашим селима!
>

> Пишете о празним селима на југу Србије! Таквих села има у свим нашим
> регијама и то би требало да буде иницијална каписла да се заустави
> одумирање наших села, с једне стране, као и повратак и насељавање таквих
> села, уз стимулисање од стране државе. Мислим да је Војводина на неки
> начин испред осталих наших регија, иако не довољно. Сагласан сам с Вашим ставом
> да је потребно много више од вербалне подршке политичара, нарочито
> владајућих. С тим у вези је и ова наша комуникација. Наиме, НТ веома лепо
> звучи, али – то може да буде само привидно, како Ви написасте. Неопходне
> су КОНКРЕТНЕ АКЦИЈЕ, и то ШТО ПРЕ, како људи и ову иницијативу не би
> сврстали у многе претходне! За сада не видим да су покренуте неке акције на основу
> којих би становници села, али и сви у Србији, били сигурни да се у том
> смеру нешто мења.
>
> Наравно да би држава морала да користи развноврсне програме како би се
> зауставило одумирања наших села. Оснивања земљорадничких задруга  је
> један од веома значајних корака ка том циљу. То би требало да подразумева да би
> наши сељаци могли да унапред рачунају с повољним ценама својих производа
> и њиховом пласману. С друге стране веома охрабрујуће делује најава НИП-а и
> обећање да ће СВА села у Србији имати струју, воду, канализацију, путеве,
> Интернет… Укратко, сада би НТ МОРАО да начини ОДЛУЧУЈУЋИ корак ка
> стварању бољих услова за живот у српским селима, у чему би напори за развој СТ
> требало да буду од највеће важности, по мом скромном мишљењу.
>
> Надам да су Ваше намере које наводите искрене, као и намере и озбиљност
> Бранка Ћупурдије, Наде Видић, Драгана Шкорића, министра Кркобабића,
> председника Вучића… Поновићу, мишљење и акције попут наведених,  а
> посебно мишљење Драгана Шкорића, коме је председник Вучић рекао да ће прихвати
> сваки предлог којим би се зауставио негативни демографски тренд у Србији
> је од – одлучујуће важности. Дакле, неко ко има визију, ко је стручан и
> цењен у друштву – мора да начини одлучујући корак с циљем да се у Србији
> покрене акција која би имала за циљ бољи живот свих у Србији. С тим у вези уверен
> сам да би напори ка реализацији СТ били од изујетне важности. Дакле –
> САНУ би требало да покрене акцију информисања српске јавности, кроз
> организовањ  прво једног скупа (без обзира у ком крају Србије) али уз неопходну
> политичку и медијску подршку. У том случају убеђен сам да би Србија већ
> за бар три године могла очекивати значајну корист од СТ као и да би се у том
> случају значајно осетио не само престанак исељавања младих из села него и
> повратак оних који нису нашли оно што су тражили у градовима. Овде
> посебно наглашавам да сам уверен да би велики број наших људи у дијаспори радо
> долазио на одмор у наша села, с нагласком на пензионере, који би могли да
> се одмарају у нашим уређеним селима и по неколико месеци годишње …
>>
> Наставићу с овом комуникацијом све док ми бар неко од наведених и
> компетентних на томе не замери.
>
> С поштовањем,
> Бранислав Бајагић
>
> On Wed, Oct 23, 2019 at 7:41 AM <milovanm@ius.bg.ac.rs> wrote:
>
>>Поштовани г. Бајагићу
>> Примио сам Ваш одговор и јављам се да Вам објасним, као стручни
>> координатор Националног тима за препород села Србије, зашто је
>> предложено да чланови НТ не шаљу мејлове на Кабинет министра
>> Кркобабића него директно координаторима стручних група. То је
>> предложено због краће (непосредне) комуникације и ефикасније
>> организације: да не би било збрке и гужве на терену и да се поруке
>> не би губиле. За СТ је задужена Нада Видић и њој треба слати
>> предлоге. Генерално се слажем са Вашим мишљењем о значају СТ, уз
>> једну препоруку: чувајте се претеривања српских интелектуалаца
>> (уопште, па и оних из САНУ) у оцени српског народа као целине
>> (Стамболовић, Костић и други који говоре о петогодишњацима и српској
>> митоманији); чувајте се претеривања и око СТ јер је опасно ако се то
>> претвори у маглу која прекрива све друге проблеме српског села и ако
>> послужи као прва прашина која се баца у очи онима који те проблеме
>> виде и јавно их предочавају онима који су одговорни да их решавају –
>> а то не чине.
>>     Иначе, тачно је да би светска туризмоманија могла да се од мора
>> окрене
>> селу само кад би се објавила доказана штетност све јачег сунчевог
>> зрачења на људско здравље. Али та истина, као и многе друге, неће се
>> објавити, јер корумпирани медији најважније истине никад не објављују
>> – све док неком јаком и богатом то (не)одговара. Са друге стране,
>> манија је манија и кад је туристичка, те и најезда туриста на село
>> носи своје ризике и за сељаке и за друштво. Друго је, али за нас од СТ
>> важније и претходно  питање, шта са празним селима на Југу Србије у
>> која ће пре да проваљују избеглице него што ће да долазе туристи? Да
>> би та села постала туристички привлачна потребно је много више од
>> вербалне подршке било којег политичара – нарочито у предизборним
>> временима.
>>    Све речено, ипак, ни најмање не би смело да омете ниједан програм
>> развоја сеоског туризма у Србији (од појединачног, преко локалног
>> сеоског и општинског, па до државног и националног). Намера ми је да те
>> програме што више уозбиљимо, уравнотежимо и примеримо њиховом стварном
>> значају, постојећим околностима и реалним могућностима.
>>
>> У том уверењу примите срдачан (и с радни) поздравом  од Милована
>> Митровића
>>
>> > Захваљујем се на неочекивано брзом а истовремено и позитивном,
>> одговору на мој мејл, што даје наду да се нешто може учинити за развој СТ, који
>> уз ПОЉОПРИВРЕДУ, може допринети заустављању нестајања српских села али и
>> > много бољем животу свих у Србији. Нико нема ништа против новиух фабрика,
>> > иностаних инвестиција ИТ… али објективна могућност Србије је у
>> –СЕЛИМА, по мом скромном мишљењу! Драго ми је да нисам ”последњи Мохиканац” као ни ”Дон Кихот”, тј да сте и Ви упорни кад је у питању СТ. Верујем и да схватате да је основни
>> проблем  по овом питању – недостатак КОЛЕКТИВНЕ СВЕСТИ у Србији, за коју је
>> др. Вук Стамболовић рекао *да је на нивоу петогодишњака*.

>> > Баш исто као што ни приморци у данас развијеним туристичким регијама,
>> пре почетка развоја масовног-приморског-купалишног туризма, нису могли ни
>> > сањати да ће велики број људи из иностранства долазити да се одмарају
>> у њиховим сиромашним рибарским селима, тако данас ни највећи број
>> > становника Србије, а то нарочито важи за наше сељаке, није свестан да су
>> потенцијали у нашим селима оно на шта ми морамо да се определимо ако желимо
>> будућност Србије. Не треба им замерити! Али, свесни би требало да буду многи
>> други, од стручњака за село, туризам, интелектуалаца, политичара…
>> >
>> > За мене је горе наведена дијагноза др. Стамболовића – *адекватна!*
>> Доказ већ деценијама млади се исељавају из *села јер нису свесни да је у
>> тим нашим селима, кад се адекватно уреде, могућ одмор и бољи него у
>> приморју!
>>Нека ми се не замери на овој слободи! Ако неко тврди супротно спреман сам
>> да о томе аргументовано полемишемо!
>> >
>> > Како данас имамо веома моћне медије, Интернет, искуства других у
>> туризму (како приморском тако и сеоском…), као и стручњаке који имају визију,
>> > онда, по мом мишљењу, не би било баш препаметно да чекамо да се СТ у Србији
>> > спонтано развије као што се развијао у приморју… Наша памет би морала
>> > овде да има главну РЕЧ! У САНУ је концентрисан добар део најпаметнијих и
>> > најстручнијих људи у Србији, а Одбор за село скоро да  је јединствено
>> > сагласан да је СТ. Та чињеница МОРА се уважавати и *на њој се МОРА
>> > инсистирати*!


>> > Иако стручно мишљење не би требало да има било какве везе с
>> политиком, овде се мора нагласити да је сада и политичка ситуација у Србији много
>> > повољнија кад је у питању село, и то би требало искористити.
>> >
>> > Поред аргумената које већ дуго наводим, као и стручнијег мишљења
>> > наведених у Одбору за село САНУ, оно што је за мене у овом контексту најбитније
>> > је – *став председника Вучића* по питању нестанка српских села, а тиме и
>> смањивање (НЕСТАНКА) српске нације, на чију иницијативу су у Србији покренуте
>> > друштвене и привредне реформе.
>> >

>> > Председник Вучић је на конститутивној седници НТ, уз академика
>> Шкорића, једини истакао СТ. Поред тога, председник Вућић је јавно изјавио ДА
>> ЋЕ ПРИХВАТИТИ СВЕ ПРЕДЛОГЕ НТ КОЈИ СУ ВЕЗАНИ ЗА ОПСТАНАК СРПСКИХ СЕЛА,
>> БОЉИ ЖИВОТ И НАТАЛИТЕТ У СРБИЈИ, које предложи НТ.
>> >
>> > Академик Шкорић је најстручнији кад је у питању село, по мом али и по
>> > мишљењу многих других, као и један од копредседника НТ, уз министра
>> > Кркобабића, а познато је да цењени академик и стручњак за село, има
>> веома позитиван став о СТ. Крај приче! Пардон, ово је тек ПОЧЕТАК ПРИЧЕ!
>> >
>> > Без обзира на све досадашње неуспеше покушаје САНУ да ОСВЕСТИ српски
>> > народ, уверн сам да је то НАЈЕФИКАСНИЈИ начин да се ово питање реши на
>> корист читавог народа! ЗАПЕТА…!
>> >
>> > Надам се да ћете Ви и други истакнути појединци у САНУ (Шкорић,
>> Видић, Владимир Костић…) смоћи снаге да заборавите досадашње неуспехе у
>> обраћању политичарима у погледу СТ, и да ћете сагледати садашњу позицију –
>> јавно изречену намеру садашње власти да заустави негативни тренд у српском
>> > наталитету, и БИТИ УПОРНИ У ОБЈАШЊАВАЊУ СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ СУШТИНУ
>> > ОРИЈЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ КА СЕЛУ. Толико снаге једноставно МОРАТЕ ПРОНАЋИ!

>> > Мала дигресија. У току састављања овог мејла добио сам два мејла, па
>> > морам
>> > да на исте цитирам и укратко одговорим:
>> >
>> > ” *Poštovani MILOVANE,*
>> >
>> > *zahvaljući gospođi Veri Batini, šaljem  Ti  tekst:*
>> >
>> > * PREPORUKE LOKALNIM ZAJEDNICAMA ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA,** našeg
>> > Obora
>> > za selo. *
>> > *Preporuke smo pomenuli u fusnoti,  teksta o seoskom turizmu*
>> >
>> > *i predložili da ga razmotri i usvoji Nacionalni tim za preporod
>> sela.*

>> > *Svako dobro Ti želim,*
>> >
>> > *Nada I. Vidić”*
>> >

>> > Нека се поштована Нада Видић не осети непријатно али тај предлог је
>> > једноставно. ЗАСТАРЕО – имајући у виду да је већ основан НТ, као и
>> НИП,  али и јавно изречена изјава председника Вучића да ће прихватити СВЕ ШТО
>> НТ ПРЕДЛОЖИ А У ЦИЉУ ЗАУСТАВЉАЊА ОДУМИРАЊА СРПСКИХ СЕЛА!

>> > У прилог сумње да ће политичари добровољно покренути нешто у корист
>> СТ, реализацији НТ и НИП… наводим и мејл који сам недавно добио (верујем
>> и сви Ви):
>> >

>> > *”Поштовани,*
>> >
>> > *У току је процес добијања мејлова Националног тима за препород села
>> > Србије о чему ћемо Вас правовремено обавестити.*
>> >
>> > *До тада, молимо Вас, своју преписку у оквиру радних група/подгрупа
>> не шаљите на мејл: kabinet@mbprr.gov.rs <kabinet@mbprr.gov.rs>.*
>> >
>> > *Захваљујемо.*
>> >
>> > *Национални тим за препород села Србије*
>> >
>> > *Секретар,*
>> >
>> > *Ристо Костов”*
>> >
>> >
>> >
>> > Како је могуће да једна тако одговорна група људи као што је НТ овако
>> > понаша? Како је могуће да им смета добијање мејлова на тему СТ од
>> људи који имају шта да кажу на ту темуј?

>> > *Ово је прилог на тему ослањања на политичаре!*

>> > Ако неки таксисти могу да се организују зарад парцијалног интереса
>> онда сматрам да би и многи који мисле позитивно о СТ – интелектуалци,
>> > стручњаци из разних области, као и они који се већ баве овим видом туризма и
>> они који би се бавили кад би им држава гарантовала помоћ могли и МОРАЛИ да се
>> > удруже и организују у корист бољитка СВИХ!.
>> >
>> > Генерално гледано ни ја не верујем ниједном политичару, како у Србији
>> > тако и у свету, како данас тако и далеко у прошлости. Ипак, делује
>> обећавајуће оно што наговештава председник Вучић, кроз НТ, НИП, па и оснивање
>> > земљорадничких задруга…

>> > С обзиром на наведено предлажем да се ускоро у САНУ оранизује један
>> > научни скуп с темом СТ, тј. опстанком српског села и српске нације! Наравно
>> да није битно где би се такав скуп одржао – много важније је *колику би
>> > пажњу јавности могао привући*! То је суштина!

>> > Дакле, не само један скуп на тему СТ, него – потребвна је једна
>> > дуготрајна, стручна и медијски пропраћена КАМКПАЊа с циљем да се српска јавност
>> НА ПРАВИ НАЧИН упозна с реалним могућностима које имамо у нашим селима!
>> Овде би увек требало У ПОЗИТИВНОМ СМИСЛУ “прозивати” и министра Кркобабића
>> а нарочито председника Вучића – који је јавно изјавио (извините на
>> > понављању) да ће прихвати све што НТ предложи. У НТ формално је у предности
>> > министар, али мишљење академика Шкорића (и читаве САНУ) има много већу тежину.

>> > Оно што би морало да прати једну такву активност САНУ је адекватна
>> > подршка медија, без обзира на политичка опредељење! Уз ово било би потребно
>> > ставити акценат на деловање локалне самоуправе, прво У ШИРЕЊУ СВЕСТИ а онда и
>> у субвенционирању и помагању сваке врсте сељацима који би се одлучили да
>> се баве СТ!
>> >
>> > Дакле, не само један скуп на тему СТ, него једна дуготрајна стручна и
>> > медијска КАМПАЊА с циљем да се српска јавност упозна с реалним
>> > могућностима које имамо у нашим селима!
>> >
>> > Овде би увек требало “прозивати” и министра Кркобабића а нарочито
>> > председника Вучића – који је јавно изјавио (извините на понављању) да
>> ће прихвати све што НТ предложи. У НТ формално је у предности министар,
>> али мишљење академика Шкорића (и читаве САНУ) има много већу тежину.
>> >
>> > Поред инсистирања на организовању једног научног скупа на тему СТ у
>> > просторијама САНУ, пдобродошле су и парцијалне акције као што је
>> > наговештен скуп на Златибору… Уз то, (на основу разговора с власницима) скоро да
>> сам сигуран да би и власници туристичког комплекса Вајати у Гучи, били
>> > спремни да буду домаћини једног таквог скупа, можда чак и без помоћи државе
>> (а зашто им држава не би помогла у томе што раде – да помогну и себи и
>> > држави?). На јавни позив САНУ уверен сам да би се многи нормални
>> сељаци (домаћини), па чак и већи број локалне самоуправе, јавили да
>> допринесу развоју СТ. Али – треба их позвати, гласно, стручно, аргументовано…!

>> > Уверен сам да би нас било много више ако би они за које се
>> предпоставља да треба да дају идејне и стручне смернице (САНУ) били упорнији у свом
>> раду на ОСВЕШЋИВАЊУ српске јавности о могућностима српског села (нарочито
>> кроз развој СТ). Политичари, којима ни ја углавном не верујем (али, има и
>> > неких поштенијих…), морали би да послушају глас струке, науке и јкавности –
>> > нарочито пред наредне изборе.

>> > ”Написах и спасих душу”, бар привремено! Највероватније је да ћу и
>> даље
>> > радити на спасењу душе, и надам се да ће се у томе придружити и
>> остали душебрижници (који мисле и о својој души али и о души (бољег живота)
>> > многих других у Србији!

>> > С поштовањем,
>> >
>> > Бранислав Бајагић
>> >
>> >
>> >
>> > On Mon, Oct 21, 2019 at 7:20 AM <milovanm@ius.bg.ac.rs> wrote:
>> >
>> >> > Поштовани г. Бајагићу,
>> >>
>> >>       То што се дешава са Вашим иницијативама последњих тридесет
>> година дешава се и са мојим иницијативама последњих четрдесет година, а
>> >> тако су пролазили сви предлози и препоруке Одбора за село САНУ од
>> >> његовог оснивања, све до данас, док се Кркобабићу није учинило да би
>> >> то могао да укључи у активности свога кабинета. Ја лично ниједном
>> >> политичару не верујем на реч, али сам спреман да подржим сваког ко
>> >> нешто практично и корисно ради – све док то ради. Држимо их за реч,
>> >> јер нам ништа друго не преостаје. Што се тиче Вашег предлога за
>> >> велики скуп у САНУ о сеоском туризму, такав скуп смо већ имали, само
>> >> смо сматрали да га не треба држати у Београду, те је одржан у
>> >> Ваљеву. Ефекти тог и свих других научних скупова су нешто друго и не
>> >> зависе од места у којима су одржани. Жалите се да Вам министри нису
>> >> одговарали на писма која сте им упућивали. Па ни Академијском одбору
>> >> за село нико ни из једног министарства никад није одговорио, све до
>> >> Кркобабића. Ако ништа друго, тек после тога и Ви сте чули за
>> >> Академијски одбор САНУ. Тек ћемо видети какав ће практични ефекат од
>> >> тога бити. Што се мене тиче држим се оног – рекох и спасих душу
>> >> своју. Све друго зависи од других. Сигуран сам само да за одрживост
>> >> српског села нема једне чаробне формуле. Разумљиво је ако туризмолог
>> >> мисли да је то туризам, као што сточари мисле да је сточарство,
>> >> воћари да је воћарство, задругари да је задругарство и тако даље. А
>> >> потребно је све то и много више од тога. Тог неопходног никад није
>> >> било и зато нам је данас овако како је. Пошто је сасвим реално да
>> >> ускоро мможе да буде и много горе, данас предузимамо оно што можемо,
>> >> а како ће стварно бити видеће онај ко преживи. Драго ми је што се
>> >> придружујете нашим напорима и што нисте једини. Само ако нас буде
>> >> много више и ако будемо много организованији, бићемо и много јачи,
>> >> па ће нас и они који о нама и без нас одлучују морати понекад и да
>> >> послушају. Ваљда ће од тога бити неке користи и за српско село.
>> >> Надам се да од тога, бар штете неће бити.
>> >>
>> >> У овом уверењу примите срдачан поздрав од Милована Митровића

>> >> Поштовани Надо, Драгане, Бранко, Миловане…

>> >> > Академик Драган Шкорић послао ми је Ваше мејлове па сам тако
>> укључен у Вашу
>> >> > комуникацију у вези сеоског туризма (СТ), што ми је веома драго.
>> Због тога имам слободу да Вам се обраћам у вези ове теме. Надам се да ми
>> нећете замерити на поенти – инсистирању да научна и стручна јавност
>> Србије, а то сте у великом делу и Ви, мора преузети одговорност и бар покушати
>> да покрене решавање овог проблема који, бар према мом ангажовању,
>> траје ево већ четврту деценију, што је забрињавајуће.
Лепо звучи оснивање Националног тима (НТ) за ревитализацију српских
>> >> села, као и најава Националног инвестиционог плана (НИП) с циљем да
>> свако село у Србији има асфалтни пут, струју, воду, канализацију, Интернет…
>> >> Међутим, ”Кога су змије клале тај се плаши и гуштера”. Конкретно, сличних
>> >> најава и прича ја сам се наслушао и нагледао у ових 34 године колико се
>> бавим СТ.

>> >> > Ипак, и поред тога што је у НТ ангажован и цењени академик Шкорић,
>> >> > скептик сам да ће министар Кркобабић било шта учинити по овом питању. Ово
>> >> посебно истичем јер ми министар није одговорио на писмо, а добио сам његов
>> >> > одговор тек кад му је то писмо проследио кабинет председника Вучића. Наиме,
>> он од свега ”пере руке” и упућује ме на Министарство трговине, туризма и
>> >> > телекомуникација. Успут. у овом министарству боравио сам 2016.
>> године на позив тадашње државне секретарке за туризам Лукреције Ђери, која
>> се сагласила с мојим тврдњама у вези СТ али: *(… ово министарство
>> мора подједнако да води рачуна о свим видовима туризма…)*

>> >> > Морам и да напоменем да сам 1996. године добио писмени одговор од
>> >> Славице Ђукић Дејановић, која се такође сагласила с мојим аргументима у
>> вези СТ и моје писмо проследила тадашњој министарки туризма Србије Мири
>> >> Станковић. Ефекат свега је више него очигледан – нула!

>> >> > Скупови попут најављеног на Златибору, али и неком сличном који
>> >> намерава да се организује у Гучи, етно селу Вајати у Доњој Краварици, као и
>> већ отказаном скупу у Драгачеву због тога што Министарство
>> пољопривреде није одобрило средства за његову организацију… – су потребни. Али –
>> ТО НИЈЕ ДОВОЉНО!

>> >> > За ширење СВЕСТИ о СТ у Србији неопходно је нешто много важније.
>> >> Због тога предлажем да се у САНУ организује један такав скуп где би се
>> >> становницима Србије до танчина објаснило да Србија има изванредне потенцијале
>> за развој СТ, да бисмо од развијеног СТ имали велике користи, да је сада
>> >> погодан моменат да се ово питање већ једном почне решавати… Мени је познато да сте сви Ви  сагласни да је СТ заиста наша
>> велика могућност за заустављање опадања наталитета у Србији, што је од
>> >> велике важности.

>> >> > Овакав скуп би уједно био позив председнику Вучићу да се изјасни да
>> ли је
>> >> > озбиљно мислио кад је Д. Шкорићу рекао да ће прихватити СВЕ што НТ
>> >> > предложи. Поновићу, академик Шкорић, исто као и Ви, као и ја,
>> >> заговорник је развоја овог вида туризма.
>> >> >
>> >> > Верујем да Вам је познато да је председник Вучић рекао Драгану
>> Шкорићу да ће прихватити СВЕ што НТ предложи у циљу одумирања српских села!

>> >> > Због тога од Вас очекујем да ми одговорите да ли сте спремни и да
>> ли уопште
>> >> > постоји могућност да се у САНУ организује један такав скуп? Наравно,
>> >> > спреман сам да дам свој максимални допринос у сваком погледу.

>> >> > С поштовањем,
>> >> > Дипломирани туризмолог у пензији,
>> >> > Бранислав Бајагић
>> >> >
>> >> > 0677 150549

>> >> > П.С. Као што не прихватам предлог да се уместо сељак користи
>> термин домаћин… тако се из све снаге залажем да се користи сеоски
>> туризам, уместо рурални.
>> >> >

>> >> > On Sun, Oct 20, 2019 at 9:10 AM <milovanm@ius.bg.ac.rs> wrote:
>> >> >
>> >> >> > ​Драга Надо,
>> >> >>
>> >> >> Твоји текстови, иначе садржајни, јако ме намуче. Имаш навику да у
>> >> текст убацујеш много непотребних запета и двотачки (понекад и двотачку
>> у пасусу под двотачком). Преуредио сам твој текст и надам се да немап
>> ништа против.
>> >> >> Шаљем ти да додаш податак за твоју књигу коју наводиш (недостаје
>> >> место издања). Истовремену ћу овај текст проследити Раду Јовановићу
>> чији Институт организује (мислим на Златибору) велики скуп на којем би
>> се говорило и о сеоском туризму (узгред, предлажем да у комуникацији
>> у Академијском одбору и Националном тиму користимо синтагму сеоски
>> >> уместо рурални туризам).
>> >> >>
>> >> >> Срдачан поздрав од Милована
>> >> >>
>> >> >>
>> >> >> Poštovani MILOVANE,
>> >> >> >  šaljem  Ti tekst o seoskom/ruralnom turizmu, sa velikim zakašnjenjem.
>> >> >> >
>> >> >> > Imala sam tehničkih problema, sa računarom.Izvinjavam se!
>> >> >> > Svako dobro Ti želim,
>> >> >> >  Nada I. Vidić

Branislav Bajagic Oct 25, 2019, 8:47 AM Поштовани господине Митровићу, Заједно радимо више од 70 година на СТ тако да никакав проблем не би требало да буде понека јутарња комуникација. Много важнија ј Branislav Bajagic Nov 11, 2019, 10:21 AM Драган Шкорић Поштовани господине Шкорићу, После нашег разговора у Новом Саду по основу сеоског туризма послали сте ми имејл адресе својих колега у Одбору за се 5 Branislav Bajagic Nov 15, 2019, 9:54 AM Поштовани господине Митровићу, И овај мејл почели сте нечим што није тачно. Наиме, Ви сте у последњем писму писали о прекиду комуникације, коју сам само могао с Branislav Bajagic <bbajagicb@gmail.com> Nov 17, 2019, 7:59 PM to Вукашин   ReplyForward
Back To Top