hockey gifts baby gifts registry at target camping gifts 2015 doan dodge service coupons ideas for homemade christmas gifts for dad
skip to Main Content

Туристичке организације општина

Задатак Туристичких организација општина је да промовишу туризам у свом крају. Оне то и раде, некако. Ако би приход од туризма био резултат њиховог рада онда се може рећи да се баш и нису прославили.

Сви знамо како се деле функције у Србији – по политичкој припадности! У том контексту треба посматрати и како се долази до функције Директор ТОО. Генерално говорећи на тим местима су обично супружници, рођаци, партијске колеге или другови и комшије оних који су освојили власт у свакој конкретној општини! Па, ако министар пољопривреде може бити један правник зашто директор ТОО не може бити неки столар, месар, лекар или политиколог?

Да су на местима директора ТОО стручњаци који познају свој посао, али и који имају храбрости да се боре са локалном влашћу, они би морали да се залажу за најважнији вид туризма (а често пута је то и једини вид туризма) – сеоски туризам!

Овде морам да истакнем пример директора ТОО Љиг, Владимира Ивановића, мог пријатеља. Њега сам упознао тако што ме је замолио Зоран Танасијевић, Таса Сељак, касније посланик ДСС-а у Скупштини Србије, да младом човеку објасним неке битне ствари о сеоском туризму. Наравно, ја сам то прихватио веома радо. Очекивао сам од млађих људи да наставе са борбом за сеоски туризам. Владимир Ивановић је, уз помоћ Тасе Сељака и министарства за пољопривреду, добио средства да отвори њеб сите www.selo.co.rs а највећу корист, материјалну… од тог сајта има сам Ивановић. Ивановић је по струци мајстор за расхладне уређаје али је умислио да је посисао сву мудрост овога света и да је стручњак за туризам. Ипак, и од таквих људи има нека корист за сеоски туризам…!

Овај њеб сајт је лепо урађен и сигурно позитивно утиче на одређени број људи који би желели да се баве сеоским туризмом. Ипак, шта значи рекламирати сеоски туризам у – Србији!? Па, многи људи немају од чега да преживе и није им стало до одмора. Велики број људи потиче из села и сами могу да се одмарају на своме, не морају да плаћају. Због тога, тај њеб сајт нема улогу коју би требало да има – нема понуду на страним језицима, која би довела до конкретних долазака страних туриста у наша села!!!

ТОО би требало да, у сарадњи с локалним медијима, ТОС-ом и општинским руководством, направе план информисања локалног становништва о великим користима које можемо имати од сеоског туризма. То могу бити штампани плакати, предавања, медијско ангажовање… Људи у тим организацијама не би требало да чекају да се неко са нивоа републике смилује И реши им горућа питања него би морали сами да се организују.

Зар не могу да општинским органима упуте аргументован предлог да се на територији општине изврши једна информативна кампања после које би сви становници општине били свесни својих могућности? То је њихова морална обавеза, без обзира на то како би на то реаговала општинска руководства!

На основу досадашњег понашања скоро свих Туристичких организација општинатребало би веровати да се, код њих, ништа битно неће догодити, бар док тамо не дођу млађи и квалификованији људи.

Back To Top