idiot club welcome gift v day gift ideas for him oil change coupons near me m and m candy coupons
skip to Main Content

Влада

И овде ћу на крају предлога шта би требало да ради влада Републике Србије изнети текст који сам објавио пре десетак година. За сада ово:

Председница владе Ана Брнабић има могућност да једноставно или ”замоли” неке чланове ресорних министарстава да обрате пажњу на СТ, или да их прозове и упита због чега ништа не раде по овом питању.

Знам да и госпођа Брнабић има великих обавеза у погледу функционисањa државе у време кад нам прети опасност од одузимања КиМ, уништавање Републике Српске, кад морамо да се боримо против последица Ковида – 19, да настојимо да сачувамо нашу економију… Да, то су огромни проблеми! Међутим, кад је у питању борба за економију, која је вероватно једна од суштина свих проблема у животу људи, онда би и госпођа Брнабић морала да има слуха и за СЕОСКИ ТУРИЗАМ!

Текст објављен на овом веб сајту пре десетак година:

”Имајући у виду овакво јадно стање својих становника и читаве нације, свака Влада би требало да копа и ногама и рукама неби ли пронашла излаз из ове ситуације. Ако већ није у стању да сагледа који су наши потенцијали за бољи живот треба или да се обрати некоме ко то зна или – да поднесе ОСТАВКУ!

Међутим, наши политичари се боре за власт да би њима било добро, имају велике плате (иако кукају да су им плате мање од сличних у развијеним земљама) које примају из буџета, који сами кроје. Буџет је увек у старту дефицитаран, па се још тражи и ребаланс буџета, а разлика се допуњује скупим кредитима који ће да плаћају наша деца.

Свака одговорна Влада би требало да направи анализу наших ресурса како би сагледала у којој области привреде имамо најбоље могућности! Тада би схватила да ми не можемо да успешно конкуришемо развијеним земљама у производњи аутомобила, авиона, беле технике, компјутера… а да веома успешно можемо да се бавимо пољопривредом (која је, иако јој се не посвећује ни изблиза дужна пажња, већ дуго времена наша најуспешнија грана привреде и највећи извозник) и – туризмом. За то имамо Богомдане природне услове!

Кад је у питању туризам ја већ 26 година тврдим и доказујем да је СЕОСКИ ТУРИЗАМ будућност Светског туризма и – наша највећа шанса за бољи живот. Обраћао сам се од Мирка Марјановића до Мирка Цветковића! Те моје аргументе нису успели да оборе ни министри туризма Србије – Срђан Николић, Мирјана Станковић, Слободан Черовић1,2, Слободан Милосављевић, Бојан Димитријевић1,2, 3, као ни државни секретар за туризам Горан Петковић1, 2 Али, ништа нису предузели да се створе услови за развој овог вида туризма. Очигледно је – њима је сеоски туризам послеђна рупа на свирали!

Где су ту председник државе, председник скупштине, опозиција, медији… да упозоре Владу да се у Србији живи све лошије и да она ништа не предузима да то стање поправи!? Очигледно је да сви они дувају у исту тикву и због тога се не оглашавају!”

Посебно ми смета што ни садашња премијерка не одговара на бројне апеле у вези СТ. Ево само неколико најновијих примера писама упућених премијерки Ани Брнабић:

Прилог бр. 1

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ

АНА БРНАБИЋ

Штавица, 31.10.2020.

Поштована госпођо Брнабић,

Обраћам Вам се честитајући на поновном избору на месту премијерке и опредељењу за 6 приоритета којима ћете посветити посебну пажњу.  

За мене је најважније да је основано Министарство за бригу о селу и тим поводом нагласићу следеће. Већ 35 година тврдим и аргументовано доказујем да је сеоски туризам (СТ) наша велика могућност за много бољи живот. Нажалост, до сада нисам успео да у то убедим нашу јавност и одговорне људе, али се надам да ће се сада овом питању посветити дужна пажња.

Овде напомињем да је ко – председник Националног тима за препород српских села (НТ) академик Драган Шкорић сагласан с мојим наводима у погледу СТ. Исто тако председник Вучић је изјавио да ће прихватити СВЕ што НТ предложи. Све ово делује веома обећавајуће али – нажалост, до сада се ништа битно није променило.

Оптимизам ми даје оснивање Министарства за бригу о селу, план Владе за период 2020. – 2025… -данас је нови министар за село г. Кркобабић на РТС-у, уз остале предности села поменуо и – сеоски туризам. Највише наде даје ми.појава Ковида – 19… јер се надам да ћемо тек од сада моћи на прави начин да сагледамо да је одмор у селима будућност светског, а самим тим и нашег туризма!

Сама чињеница да је основано наведено министарство говори у прилог томе да Србија мора много више да води рачуна о становницима који живе у руралним подручјима. Живећи у селу већ 10 година схватио сам да је сељацима највећа помоћ државе да им се гарантују откупне цене, како би могли да планирају будућу производњу. Одлична је одлука да се оснивају земљорадничке задруге и ту би требало још више радити. Овде бих истакао да су то битни моменти у заустављању негативног наталитета.

Не од мањег значаја је и економски утицај села на читаву државу, почев од пољопривредне производње, екологије, туризма… Познато је да туризам има мултипликативне ефекте на читаву привреду и добар део не-привреде. Развијен СТ запослио би капацитети у скоро свим гранама привреде, од грађевинарства, прерађивачке, металне, дрво-прерађивачке, текстилне, индустрије опреме за домаћинства… Укупна финансијска корист од развијеног овог вида туризма могла би да се мери стотинама милиона евра, у првом периоду, а касније вероватно и милијардама евра!

План Владе да се до 2025. у свим селима уради канализација, водовод, изграде локални путеви, уведе ТВ, телефон, Интернет… од огромног значаја је и за сеоски туризам!

Ова пандемија коронавируса је највише погодила област туризма – људи се плаше заразе па избегавају путовања у крајеве где се очекује велики број људи. Зар најбољи пример за то није ова туристичка сезона и примери Словеније, Хрватске, Црне Горе, Италије, Француске, Шпаније…? Због истог разлога Србија је ове године изгубила више од милијарду евра због недоласка туриста из света!

С друге стране ове године наши људи су у знатно мањем броју путовали изван земље и на тај начин Србија је уштедела значајна средства. Наиме, наши људи ове године су у знатно већем броју одлучили да се одмарају на нашим планинама, бањама, па чак – и у селима!

Сасвим сигурно је да ће сеоски туризам у свету све више да буде алтернатива одмору на мору! Ово не само због тога што су морске обале топлих мора, просторно ограничене и већ сада попут мравињака, него што је ова пандемија уплашила многе људе од путовања и боравка у местима с много људи, па је само  убрзала неминовне промене. С тим у вези неопходно је да ни ми убудуће нећемо моћи да рачунамо на велики број туриста који су долазили као до сада, с нагласком на Београд, бање, зимски туризам… И ми у Србији морамо да схватимо те потребе људи и окренемо се – СЕОСКОМ ТУРИЗМУ, уредимо наша села на основу потреба и по захтевима веома захтевне иностране клијентеле . 

Поштована госпођо Брнабић, дозволите ми да овде нагласим да је основни проблем што ми и даље не користимо овај вид туризма као што то раде у ЕУ (www.eurogites.org) – НЕДОСТАТАК СВЕСТИ о овом виду туризма! Као што ни приморци нису били свесни да ће велики број људи из иностранства долазити да се одмара у њихова сиромашна рибарска села тако ни наш сељак и не верује да ће странци долазити да се одмарају у селима из којих одлазе млади!.

У прилог томе наводим следеће. Наиме, обратио сам се министру Недимовићу у вези ИПАРД фондова за домаћине који би се бавили СТ, а одговорила ми је госпођа Јасмина Миљковић из Одељења за рурални развој. У одговору нагласила је да је сагласна да је СТ од велике важности за Србију, да је обавеза министарства у којем је у запослена само реализација ИПАРД фондова, а да је питање свести о СТ у надлежности ресорног министарства. Овде морам да нагласим да сам био у том министарству 2016. а после мог обраћања премијеру Вучићу, данашњем председнику Србије, где ме је примила тадашња државна секретарка за туризам госпођа Лукреција Ђери, у потпуности се сагласила с мојим аргументима, да би на крају додала ”…али, ово министарство мора подједнако да води рачуна о свим видовима туризма”)    

Уз горе наведено много више о СТ можете погледати на мом сајту па Вам препоручујем да га погледате.

Поштована госпођо Брнабић, надам се да ћете добити ово писмо, с пажњом га прочитати и започети с медијском акцијом упознавања српске јавности о СТ.

Не могу а да Вам се не обратим због још једног повода, који је можда и важнији од СТ – о корупцији! Познато је да је у питању једно велико зло за све државе у свету као и да нам ЕУ по том питању много замера.

Председник Вучић је више пута говорио да је против корупције ”нулта толеранција”. И Ви позивате грађане да Вам помогну и пријављују корупцију. Међутим, чини се као да је то само мртво слово на папиру, макар само у овом мом случају. Ево о чему се ради.

Одговорно и аргументовано тврдим да је у српском правосуђу – системска корупција – од неморалних адвоката из Љига Драгана Брковића и Јелене Ненадовић, Основног суда и Основног тужилаштва у Мионици па све до Уставног суда, преко ВСС и ДВТ…! У питању је проблем који сам имао код куповања сеоског имања и преваре и непоштовање уговора од стране продавца. Нисам желео сам да решавам ове проблеме – очекивао сам да ћу их решити без проблема прво у суду а онда и тужилаштву, али сам се преварио!

Ево само неких предмета, конкретних доказа: Основни суд у Мионици

К .бр.822/2013, П.бр.2311/13, П.бр. 214/14, КПбр. 794/15, П.бр.447/14, П.бр.28/14, П.бр.950/15. Да не набрајам предмете у  Вишем суду у Ваљеву, жалбе Апелационом суду, Вишем тужилаштву у Ваљеву, Апелационом тужилаштву, Тужилаштву за организовани криминал, представке ВСС – Драгомиру Милојевићу, ДВТ – Загорки Доловац…

Сви ови предмети су већ завршени и једино се чека одлука Међународног суда за људска права у Стразбуру, што значи да од Вас не тражим било какву интервенцију по наведеним предметима. Само желим да помогнем да се ово велико зло већ једном заустави. Не могу да гледам адвоката Драгана Брковића који ми се у лице смеје кад се случајно сретнемо у Љигу, као ни понеке подсмешљиве коментаре у смислу ”не може шут с рогатима” или ”судија те тужи судија ти суди”.

У правосуђу се грчевито боре за још већу самосталност – као да су држава у држави – недодирљиви. Наравно, сви нормални људи би требало да се залажу за самосталност у раду судија и тужилаца. А шта се догађа ако они крше закон, који би требало да штите? Нико не сме да се меша ни у рад лекара, пилота, возача… али ни  председника Владе, председника државе, народних посланика… Свако би требало да ради по правилу своје струке, савести и поштења и – по закону.

Кад се говори о корупцији онда је јасно да то није само случај кад се неко ухвати да прима новац за неку недозвољену радњу него и кад неко користи службени положај и тиме крши закон зарад личне користи! Овде је управо о томе реч, кад судије и тужиоци, без пороте, самостално доносе пресуде и решења у корист у суду доказаног преваранта, лажова, ситног лопова и особе која свесно није испунила купопродајни уговор.

Основно питање које код нас треба да се реши шта се догађа кад неки судија и тужилац прекрши закон?! Садашње решење да се сви проблеми решавају у оквиру правосуђа доводи до могућности да се појединци полакоме и одлуче да уђу у корупцију! Наиме, прва инстанца за жалбе на рад судија и тужилаца је председник суда или тужилац, а онда и више судске и тужилачке инстанце преко виших, апелационих, касационих, ВСС, ДВТ, Уставног суда… И – тако све у круг.

Кроз примере које наводим јасно је да се увек и на сваком нивоу у правосуђу појављује по неки ”паметњаковић” који гледа кроз прсте очигледно кршење закона од стране својих колега.

Дакле, императив је да мора да постоји неко ко је изнад суда и тужилаштва, па и изнад ВСС и ДВТ, ко ће да решава проблеме кад појединци очигледно крше закон! Ко?

НАРОД – који преко својих изабраника, народних посланика! Народна скупштина доноси законе па би она морала и да санкционише прекршиоце! Судске пресуде доносе се ”у име народа”! Према наведеном, народ, преко својих представника – народних посланика, мора и да санкционише оне судије и тужиоце који крше закон!

Због наведеног мислим да је веома јасно како се може зауставити системска корупција у српском правосуђу – у Народној скупштини . За то је неопходна воља председника Вучића који има огромно поверење народа и који би овај проблем могао да реши без икаквих проблема. Конкретно, неки надлежни орган (Државно Веће Тужилаштва) требало би да провери предмете које сам овде навео и једноставно примени закон! У случају да су и они пристрасни у корист својих колега онда би Одбор за правосуђе у Народној скупштини требало да о оваквим проблемима да последњу реч. Никако не може бити прихватљиво да се не санкционишу судије и тужиоци који олако прелазе преко непоштовања у суду потписаних уговора, преко у суду доказаних лажи туженог и његових сведока, преко очигледних кршења закона судија и измишљањима тужилаца чиме иду на руку нижим тужиоцима и судијама…!

Лично сам уверен да проблеми ове врсте потичу од неморалних адвоката – често бивших судија, најчешће у унутрашњости, који у неким случајевима велике вредности подмићују судије или тужиоце а онда их држе у руци и код свих других проблема, па чак и у овом о којем ја овде пишем. Наравно, имам доказе и да Адвокатска комора штити своје неморалне колеге, што указује на ширину проблема.

Без обзира што је корумпираних судија и тужилаца око 5%, по процени председника Вучића, они су као трула јабука… и морају се одстранити од здравих.

Наравно, за све овде наведено спреман сам да потврдим и у директном разговору с надлежнима.

Поштована госпођо Брнабић, надам се да сте заиста заинтересовани како за бољи живот у Србији кроз развој СТ тако и за борбу против корупције. У том случају било би логично да прочитате ово писмо, добро проверите моје наводе и на исто ми одговорите, културе ради. На основу тога очекујем и да ћете ускоро предузети неке конкретне кораке у правцу решавања горе наведених битних питања за Србију.

С поштовањем,

Бранислав Бајагић

067 7150549

Прилог бр. 2

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ

АНА БРНАБИЋ

Вашингтон, 24.07.2020.

Поштована госпођо Брнабић,

Више пута обраћао сам Вам се указујући да је сеоски туризам наша велика могућност за много бољи живот у многим областима. Последњи пут сам Вам се обратио у јуну, указујући да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило конкурс за ИПАРД фондове за оне који желе да се баве сеоским туризмом. Нажалост, нисте ми одговорили. С обзиром да се фокусирате на ИТ технологију сматрао сам да Вам ова област није позната, да Вас не интересује и да можда мислите да нисам у праву у својим тврдњама и доказима.

Недавно сам чуо да знате да је овај вид туризма за првих 6 месеци забележио 40% боље резултате него у прошлој години. Верујем и да сте чули какво је стање на терену тј. да су скоро сви капацитети у сеоским домаћинствима попуњени до краја септембра.

Мало је жалосно да је било потребно да нас погоди пандемија Ковида – 19 да схватимо колике су могућности сеоског туризма. Питање је, нажалост, да ли сте Ви и сада свесни тих могућности?

Поновићу, тврдим да је основни разлог што не користимо ове своје велике потенцијале НЕДОСТАТАК СВЕСТИ, Према томе сматрам да је најбитније да  влада Републике Србије већ једном почне да народу објашњава због че габи велики број туриста из градова радо долазио да се одмара у нашим уређеним селима и од сеоског туризма можемо очекивати још повољније резултате. Људи већ сада полако схватају да се од развијеног сеоског туризма може боље живети, али то је захваљујући Ковиду-19 а не неком конкретном акцијом надлежних министарстава!

Најљубазније бих Вас замолио да ми одговорите на ово писмо, што бих схватио да ћете у наредних четири године учинити све оно што је потребно да овај вид туризма на прави начин заживи у Србији.

С поштовањем,

Дипломирани туризмолог у пензији

Бранислав Бајагић

www.seoski.in.rs

Прилог бр. 3

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ

АНА БРНАБИЋ

Вашингтон, 23.06.2020.

Поштована госпођо Брнабић,

Надам се да Вам је упућено писмо с прилозима у вези сеоског туризма (СТ), да сте иста прочитали и уверили се да нам овај вид туризма може донети многоструке користи. Сада Вам се обраћам поводом гостовања председника Вучића у Русији и анализе пораста економске сарадње између наше две земље. Желим да нагласим да би туристи из Русије радо долазили на одмор у уређена српска села као и да би наши домаћини били срећни у контактима с гостима из братског народа. Исто тако и велики број Кинеза би радо долазио у Србију, на активан одмор у селима и обилазак читаве Србије. Посета само туриста из ове две пријатаљске земље била би више него довољна да Србија остварује и по неколико стотина хиљада евра годишње. Не треба занемаривати ни туристе с Блиског истока, Јапана, ЕУ…

Уз честитке и велики успех на изборима надам се да ћете остати на челу Владе и лично посветити дужну пажњу стварању услова за бржи и ефикаснији развој сеоског туризма, кад то већ нису учинили министри Љајић и Кркобабић.

Мислим да није потребно да наглашавам да сам спреман да Вам објасним све што је битно у вези СТ, ако буде потребно.

С поштовањем,

Бранислав Бајагић

Прилог бр. 4

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ

АНА БРНАБИЋ

Вашингтон, 14.05.2020.

Поштована госпођо Брнабић,

Обраћам Вам се поводом Вашег гостовања на РТС-у и изјаве да се због Ковида-19 повећала шанса за туризам у Србији. Нарадно, то је чињеница и то треба искористити. Међутим…

Већ 34 године аргументовано тврдим да је сеоски туризам (СТ) наша велика шанса за бољи живот. О томе сам Вас обавештавао неколико пута, о појединостима можете се упознати ако посетите мој веб сајт тако да овде то нећу шире елаборирати. Али, морам напоменути да је академик Драган Шкорић, копредседник Националног тима за ревитализацију српских села, сагласан с мојим тврдњама у вези СТ. Уједно подсећам да је по пројекту 2020.-2025. предвиђено да свако село у Србији има водовод, канализацију, путеве, струју… што је материјални услов за развој СТ.

Али, поновићу, основни разлог што ми и даље не користимо потенцијале у вези СТ је – НЕДОСТАТАК СВЕСТИ у народу, а то се може решити веома лако и јефтино. Једноставно, треба медијски, кроз дужи временски период и у потпуности, информисати наше људе о великим користима Србије које бисмо имали од развиојеног СТ. Ово би посебно било важно и корисно учинити САДА у време предизборне кампање.

Надам се да ћете ово писмо добити и на њега позитивно реаговати.

С поштовањем,

Дипломирани туризмолог у пензији

Бранислав Бајагић

www.seoski.in.rs

п.с. Покушао сам да ово писмо пошаљем користећи формулар на сајту Владе али нисам успео – тражи ми се да унесем адресу електронске поште иако сам је већ унео (?)

Back To Top