best coupon sites for moms dream meaning of christmas gifts gift wrapping tips blog snooker themed gifts
skip to Main Content

Због чега ми не користимо ове своје велике потенцијале?

Да је неко пре пола века становницима у приморју топлих мора говорио да ће велики број туриста долазити у та њихова сиромашна рибарска села, на пустим морским обалеама – или би се слатко насмејао, или би га пребио, мислећи да га неко зафркава! Данас су те морске обале крцате туристима и изгледају као мравињаци (додуше, Ковид – 19 је сада ту слику знатно променио).

Вероватно би се слично провео и неки наивац који би нашем сељаку говорио да ће убудуће велики број људи из градова долазити да се одмара у нашим селима! Па, наш сељак своју децу шаље у градове јер је живот у селу веома лош… (о томе касније).

С друге стране у земљама ЕУ већ одавно поклањају пажњу овом виду туризма (https://eurogites.org ). Министарство пољопривреде позива наше домаћине да конкуришу за средства из ИПАРД фондова ЕУ и до 300.000 динара уз могућност враћања тих средстава и до 80%. Дивно али – колики је одзив наших домаћина? Практично – занемарљив. ЗАШТО је то тако?

Због  НЕДОСТАТКА СВЕСТИ!

Нашег сељака су од памтивека потцењивали и варали па он више не верује у неке спорадичне акције. Неопходно је да се неко озбиљан на прави начин посвети овом питању – да народу прво објашњава све што је битно у вези сеоског туризма а онда их охрабри конкретним акцијама везаних за бољи живот у селима (развој инфраструктуре, запослења…).

Мислио сам да ће тај неко бити или председник Тадић или председник Николић али – погрешно сам мислио. Сада мислим, и верујем да ће председник Вучић коначно прекинути праксу забијања главу у песак наших одговорних људи (памтим његове речи да морамо да се освестимо, да се не правимо блесави…) и схватити да би нам развијени СТ донео велике предности. У осталом, пројекат 2020. – 2025. предвиђа да ће свако село добити канализацију, воду, струју, Интернет, путеве… а то је материјални предуслов за бављење сеоским туризмом!

Међутим, исто тако важно је да људи схвате да је потреба људи за активним одмором у чистој природи и да иза тога стоји држава! Да ли стоји? Видеће се ускоро!

Нажалост (или, на срећу) постоје они који никако да одрасту па верују у ту бајку – сеоски туризам, и покушавају да је испричају и другима!

Али, ако неко стручно и аргументовано ДОКАЗУЈЕ да је велика потреба људи из градова и развијених држава да одмор проведу у чистој природи… онда се поставља питање ЗАШТО надлежни органи и институције ништа не раде да ми ту поребу претворимо у своју корист?

Back To Top