Pisma Ministara

Ovde navodim samo jedno pismo ministra za turizam, ostala pisma možete videti ako kliknete na sledeće linkove:

Srdjan Nikolić, Mirjana Stanković, Slobodan Čerović1,2, Slobodan Milosavljević, Bojan Dimitrijević1,2, 3, kao ni državni sekretar za turizam Goran Petković1, 2

REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo trgovine
turizma i usluga
Broj: službeno
1.10.2002. godine
BEOGRAD

BAJAGIĆ BRANISLAVU

BEOGRAD

Ul. Pariske Komune 47/5

u vezi sa Vašim dopisom od 26.09.2002. godine kojim nas upozoravate na ogromnu korist od eventualnog razvoja seoskog turizma, obaveštavamo Vas, da se u Ministarstvu, izmedju ostalog, težište budućeg razvoja pojedinih vidova turizma stavlja na ovaj specifičan vid turizma u seoskom ambientu.
Seoski turizam predstavlja izuzetno značajan vid turističke ponude, kojom bi se ukupna turistička ponuda značajno obogatila i učinila atraktivnijom. Dugoročno opredeljenje Vlade Republike Srbije je izraženo kroz Strategiju razvoja turizma u Republici Srbiji. Seoskim domacinstvima je potrebna stručna pomoć u pripremi seoskog domacinstva za adekvatan prijem, kako domaćeg, tako i inostranog gosta, zatim stvaranje ambijenta za dobijanje podsticajnih kreditnih sredstava, kao i niz mera iz oblasti poreske politke. Edukacija stanovnistva na terenu bi se vršila od strane Turističkih organizacija opština, kao i ostalih stručnih ljudi koji su zaduženi za unapredjenje razvoja turizma na području koje ima preduslove za razvoj ovog vida turizma.
Adekvatnom razvoju turizma na selu neophodno je i veće ulaganje u infrastrukturu, zdravstvene usluge i očuvanje i zaštitu životne sredine.
Turistička organizacija Srbije je tokom juna meseca u saradnji sa Ministarstvom i Svetskom Turističkom Organizacijom organizovala stručni skup u Beogradu koji se bavio isključivo ovom vrstom turizma, gde smo se upoznali sa iskustvima zemalja iz bližeg i daljeg okruženja koje su bile prusutne na ovom skupu.
WTO je procenila da naša turistička destinacija ima izuzetne prirodne predispozicije za razvoj turizma na selu, ali da je potrebno raditi i na infrastrukturi sela, edukaciji kadrova koji bi se bavili prijemom gostiju i slično.
Ovom prilikom Vam se zahvaljujemo na korisnim savetima i sugestijama koje nam upućujete, očekujući da će se u narednom periodu stvoriti adekvatnije materijalne mogućnosti na selu, uz pomoć mera Vlade Republike Srbije i potencijalnih investitora zainteresovanih za ovu vrstu turizma.

MINISTAR

Dr. Slobodan Milosavljević

-

Slična pisma dobio sam i od ministara Srdjana Nikolića, Mirjane Stanković, Slobodana Čerovića1,2, Slobodana Milosavljevića, Bojana Dimitrijevića1,2, 3, i državnog sekretaar za turizam Gorana Petkovića1, 2 (od ministra Dimitrijevića sam u maju 2004. dobio potpuno isto pismo kao ovo što sam objavio (Resavska škola), što je najbolji znak koliko ministre interesuje SEOSKI TURIZAM)

Sada, februara 2004. najbolje se vidi koliko naši političari znaju samo da pričaju priče i rade samo ono sto je za njih korisno. Sta je ministar Milosavljević uradio za "izuzetno značajan vid turističke ponude" kako i on sam ocenjuje naše mogućnosti za razvoj SEOSKOG TURIZMA? Ama bas ništa. Gde je ta strategija o kojoj govori ministar? Ko pruza stručnu pomoć seoskim domaćinstvima? Gde su ti krediti? (ova stranica je pisana 2004. a osvežena 2012).

Ministar S. Milosavljević OČEKUJE DA ĆE SE STVORITI adekvatnije materijalne mogucnosti!!! Pa on je taj koji treba da stvara uslove i mi od njega to OČEKUJEMO!!! Ali, ja ga razumem, on ništa ne čini za SEOSKI TURIZAM jer je zauzet oko trgovine! Mora da se razdvoje resori kojima on upravlja!

Ako neko kao mi ima IZUZETNE PRIRODNE PREDISPOZICIJE ZA RAZVOJ TURIZMA NA SELU tada mora i da uloži izuzetne napore kako bi se te predispozicije valorizovale!!!

Umesto toga sada vec bivsi ministar Milosavljevic je dva puta javno izjavio sledeće: "Srbija ce turiste brojati milionima a prihod od turizma milijardama evra jer je trend u svetu putovanje u manjim grupama i ka selima i banjama" (otvaranje Medjunarodnog sajma turizma u Beogradu 2003.) i "Ubedljivo najveća šansa Srbije je kombinacija seoskog, etno, kulturno-istorijskog i eko turizma" (NOVOSTI, 28.07.2003.).

Bez obzira da li je bio u pravu ili ne ministar Milosavljević bi zbog ovoga što je izjavio u svakom slučaju morao da odgovara. Ako to sve nije tačno trebalo bi da odgovara jer govori neistinu, a ako je to sve tačno, kao što i jeste, trebalo bi da odgovara zbog toga što ništa nije učinio iako je on najodgovorniji za rešavanje ovog pitanja. Kako je moguće da jedan čovek na tako visokom mestu kaže tako nešto što znači bolji život jednom narodu koji živi najbednije u Evropi, da ništa ne preduzme po tom pitanju, a da ga zbog toga ne kritikuju ni njegove partijske i koalicione kolege, pa čak ni opozicija ni novinari? Izgleda da je samo kod nas moguće tako nešto.

Pa, samo zbog toga mi i živimo ovako bedno.


Diplomirani Turizmolog Branislav Bajagić ©2004 - 2006 Sva prava Zadržana
dizajn i developer adelante