Strategija

Da li naša javnost zna nešto o STRATEGIJI RAZVOJA TURIZMA i gde se tu nalazi SEOSKI TURIZAM? Iako budno pratim sve što se objavljuje na tu temu nisam primetio da se uradilo ama baš nista od momenta kad sam dobio pismo ministra, od oktobra 2002. do marta 2003 (i do februara 2004). Ko je sačinio tu STRATEGIJU, gde je ona objavljena, ko brine da se ona sprovede u delo...???!!!

Našem narodu jeste potrebna stručna pomoć ali to mi zvuči isto kao da neko kaže da je čoveku potreban vazduh da bi živeo!!! Pa to je tako NORMALNO. Ali, gospodine ministre, šta ste Vi uradili po tom pitanju!!!??? ODGOVOR: NIŠTA!

Narodu treba prvo reći da je naša najveća šansa SEOSKI TURIZAM i to detaljno obrazložiti (zbog čega bi strani turisti dolazili u sela, koje bismo koristi imali i šta je potrebno uraditi?). Ta aktivnost ne košta ništa! Da li bi nešto koštloa ako biste, poštovani gospodine ministre, često sazivali konferencije za novinare i informisali ih o mnogim aspektima SEOSKOG TURIZMA? ODGOVOR: Naravno da to ništa ne košta ali to Vas ne interesuje jer ste Vi pre svega ministar trgovine a turizam Vam je poslednja rupa na svirali. Objektivno govoreći teško je da jedan čovek vodi dva tako velika resora. Vaša greška je u tome što ne tražite pomoć i što sve sami želite da radite. Nadam se da će u budu-oj Vladi ovaj problem biti rešen! ) Ovo sam pisao za vreme Slobodana Milosavljevića)

Za vreme vladavine njegovog veličanstva ministra turizma Bojana Dimitrijevića I, uradjena je Strategija razvoja turizma u Srbiji! Strategiju je radila jedna hrvatska firma Horwat consalting!? Da li je normalno izradu strategije za tako važnu delatnost poveriti - konkurenciji!!!??? Ali, zanemarimo to! Podjimo od toga šta ta "Strategija" predlaže. Ono što je za ovu temu bitno seoski turizam se rangira na 9. mesto - baš kao zadnja rupa na fruli!

Ja sam na samoj promociji te "Strategije" direktno rekao ministru Dimitrijeviću da je seoski turizam upravo naša najveća mogućnost za bolji život. To sam mu i napisao i poslao na email. Medjutim, on je i dalje govorio pohvalno o tom radu, za koji je dao veliki novac da bi bio uradjen!

Medjutim, na I Kongresu o seoskom turizmu, koji je održan u Kragujevcu 2010. godine, naslednik Dimitrijevića, nekrunisani kralj turizma Srbije (bez kraljevstva), Goran Petković, je demantovao da je seoski turizam na poslednjem mestu nego je tako ispalo slučajno, da je u pitanju nabrajanje vidova turiyma bez rangiranja. To je rekao odmah na otvaranju Kongresa, jer je znao da ću ga ja argumentovano demantovani, i odmah je pobegao. Ja sam, i bez, njega prisutnima pokazao papir na kojem jasno piše gde su Hrvati rangirali seoski turizam u Srbiji.

Ovde treba reći da je seoski turizam u Hrvatskoj u velikom razvoju i da je rangiran na drugom mestu, odmah iza primorskog turizma!

Diplomirani Turizmolog Branislav Bajagić ©2004 - 2006 Sva prava Zadržana
dizajn i developer adelante