Opštine

Kao nosioci lokalne vlasti opštine imaju sve mogućnosti da pokrenu razvoj seoskog turizma u svom okrugu! One imaju kadrove, sredstva, turističke organizacije, medije, sindikate, velike firme... i uvek mogu da pokrenu akcije koje bi dovele do boljeg života. Te akcije bi bile uspešne jer bi se u njih uključili oni koji se bore za sebe i svoju decu. Da bi opštine mogle
da šire svest o seoskom turizmu kao prvo trebalo bi da njihovi čelnici budu svesni potencijala kojeg imamo i da imaju u sebi bar malo poštenja i volje da se ovim pitanjem pozabave.

I najsiromašnija opština u Srbiji ima mogućnost da u svojoj sredini pokrene bar informativnu kampanju s ciljem da proširi SVEST svojih sugradjanima o tome od čega njihova deca mogu bolje živeti! Dakle, nisu neophodna sredstva već samo - dobra volja čelnika! Kad bi svi stanovnici shvatili da ljudi iz inostranstva imaju ličnu potrebu za odmorom u takvim uslovima onda bi sve bilo lakše! Onda bi o takvoj kampanji postepeno shvatili i stanovnici drugih opština da bi na kraju čitava Srbija brujala o mogućnostima za bolji život od SEOSKOG TURIZMA!

Medjutim, izgleda da su i ti političari-miševi slični političarima-pacovima! Najbolji dokaz sledi:

Ja sam se nedavno preselio iz Beograda u opštinu Ljig, u selo Štavica, gde sam kupio seosko imanje i gde nameravam da provedem ostatak života. Posetio sam predsednika opštine dr. Miroslava Maksimovića, koji je rodom iz sela Štavica, i predložio kako on može pomoći svojim seljanima, stanovnicima opštine, stranci čiji je pripadnik (Nova Srbija) kao i čitavoj Srbiji.

On je obećao da će organizovati jedan skup u opštini gde bih ja objasnio šta bi seoski turizam doneo ovoj jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji. Čak je obećao da će pomoći da se popravi jedan lokalni put do Štavice. Naravno - slagao je!

Ako ni opštine ne žele da se bave ovim pitanjem koje je od ogromnog značaja
baš za sve stanovnike opština tada bi bar Turistička Organizacija Srbije
morala da pokaže opravdanost svog postojanja.


Diplomirani Turizmolog Branislav Bajagić ©2004 - 2006 Sva prava Zadržana
dizajn i developer adelante