Mediji

Mediji, i kod nas i u svetu, imaju ogromnu moć da deluju na široke narodne mase.

Šta se dešava s našim medijima? Da li u Srbiji ima nezavisnog novinarstva? Ja sam uveren da ga nema! Da li u Srbiji ima istraživačkog novinarstva!? NEMA! Oni moraju da slušaju političare i pišu ono što im se naredi. Medjutim, političari im, verovatno, ne zabranjuju da obaveštavaju javnost o SEOSKOM TURIZMU! Ali, oni to ne rade na pravi način jer niko im to ne plaća! Preciznije rečeno, niko neće da "tutne" neki evrić u džep onima koji odlučuju o tome šta će da objavljuju - od Programskog saveta, Generalnog direktora, Glavnog i odgovornog urednika (i njegovog pomoćnika) Takvi ljudi, koji su se izborili da dodju na tako značajne funkcije, uopšte nisu zainteresovani da se angažovuju za nešto što je od velike važnosti za čitavo društvo, ali - što bi i njima donelo veliku korist:

1. od značajno povećane gledanosti, slušanosti i tiraža.
2. kroz bolji život svih ljudi, pa i njih samih.

Njih uopšte ne interesuje BEDA naroda čiji su i sami pripadnici nego - samo lična korist!

Zadatak medija nije samo da telegrafski izveštavaju o raznim dogadjajima, reklamiraju različite proizvode i usluge i zabavljaju narod. Njihova uloga bi trebalo da bude mnogo značajnija - oni bi trebalo da pokreću razna pitanja čijim bi se rešavanjem dogadjale pozitivne promene u društvu kome i sami pripadaju.

Kako objasniti totalnu neaktivnost doajena srpskog novinarstva, čoveka koji je mnogo pomogao našim poljoprivrednim proizvodjačima, g. Zaharija Trnavčevića, koji uopšte ne odgovara na moje apele!

Evo šta piše na njegovom sajtu:

"„Uvek sam posmatrao zbivanja na selu i u poljoprivredi, bio svedok i hroničar brojnih (neuspelih!) pokušaja da se, pomoću političke sile i pritiska, izvede «socijalistički preobražaj sela i poljoprivrede». Selo se zaista preobrazilo ali, na drugi način:ostarilo je, imanja i njive su u parlogu jer su mladu otišli za većom, i sigurnijom zaradom - u naše i tuđe gradove...“

Eto, i takav čovek i novinar NE ŽELI da pomogne selu i stanovnicima Srbije, a to može da učini veoma jednostavno! Teško će moći da se pravda time da nije dobijao moja pisma jer - jedno je i objavio na svom sajtu. Lično sam mu prišao na Kongresu seoskog turizma u Kragujevcu i ukazao na to da bi on mogao i morao da se mnogo značajnije posveti ovoj temi! Zašto, bre, čovek ne ode u pravu penziju (ima 84 godine) i svoje mesto prepusti mladjima!?

Da moje tvrdnje nisu tačne bilo bi mi veoma žao ali bih tada bio mirniji. Ovako mi je žao što sam u pravu a nemam mogućnosti da bilo šta učinim. Žao mi je što u Srbiji ima tako mnogo samoživih i sebičnih ljudi koji neće da ulože ni mali napor kako bi pomogli čitavoj zemlji, što ih uopšte ne interesuje teška sudbina velikog broja dece, starih ljudi, invalida i mnogih drugih!

Kako da razumem novinara Miloša Tanaskovića koji uredjuje emisije OVO JE SRBIJA i ZNANJE-IMANJE u kojima često govori o SEOSKOM TURIZMU ali na takav način da to nema skoro nikakvog efekta. Zar nije mogao (smeo) da u goste pozove bivšeg ministra Milosavljevića koji je govorio o milijardama evra i da ga zamoli da malo bliže objasni te svoje tvrdnje kao i da nam svima kaže šta je preduzeo da bi se to realizovalo ali i da ga upita kada će to sve da se realizuje? Naravno da je mogao da je hteo ali, on to nije hteo, ili možda nije smeo da ministru postavlja nezgodna pitanja. Zar nije smeo da javno upita ministra Dimitrijevića da li se slaže s mišljenjem svog prethodnika i s mišljenjem svog pomoćnika gospodje Pejović? Ja sam ubedjen da je bi on objavio bilo šta samo da mu neko lično plati! Svaki pravi novinar ima tu istu mogućnost ali oni ne žele da se zauzimaju za ovaj vid turizma bez obzira na to što bi time pomogli mediju u kome su zaposleni, sebi, svojoj porodici, prijateljima i čitavom narodu. Ne, njih više interesuje kako da iz jednog medija za veće pare predju u druge medije ili kako da se "ogrebu" za neku besplatnu avio kartu, besplatan odmor ili neki honorar... Jadno i bedno. Oni malobrojni časni novinari verovatno ne dobijaju mogućnost da govore i pišu o ovoj temi i sve dok oni ne ojačaju nama se loše piše s ovom generacijom novinara. Najbolji dokaz za ovu tvrdnju je pismo pomoćnika glavnog i odgovornog urednika RTS-a Bojana Brkića, koji čak i beskrupulozno laže!

Posebna priča je RTS, "Javni servis evropske Srbije"! "Imate pravo da o svemu budete informisani"! Njih momentalno interesuje da što više reklamiraju akciju "Naš auto našem gledaocu" time što pozivaju svoje gledaoce da besomučno šalju SMS poruke po ceni od 62 dinara nebi li samo jedan dobio auto!!! Kad čovek pogleda televizijske programe velikih TV stanica ne može a da se ne naježi i ne povraća - KUĆA VELIKOG BRATA, SURVIVOR, FARMA, TRENUTAK ISTINE, 48 SATI SVADBA, SVE ZA LJUBAV, ... - sve za pare!

Ima li šta više idiotskog od ovakvih emisija!?

Šta bi pravi novinari trebalo da rade?

Kao prvo - da provere sve moje tvrdnje! Kako? Tako što bi i sami razmišljali i istraživali
na tu temu. Proizvod toga bio bi da utvrde da li ja iznosim gluposti ili samo ono što je realno i normalno! U slučaju da u mojim tvrdnjama ima bilo šta što nije realno trebalo bi da informišu javnost o tome da neka budala pokušava da uznemiri naše ljude o nečemu što nije realno! Da u mojoj priči ima bilo šta neozbiljno to bi mi do sada mnogi rekli!!! Siguran sam da takvu priliku nikako ne bi propustili!

Nedjutim, problem je u tome šta da ti naši "novinari" rade ako priznaju da je za Srbiju najveća šansa za bolji život razvoj SEOSKI TURIZAM!? U slučaju da utvrde da sam u pravu, bar malo a ne svih 100%, trebalo bi da pokrenu KAMPANJU u korist SEOSKOG TURIZMA! Pa, valjda ima novinara koji su specijalisti za turizam i koji mora da znaju da je ovaj vid turizma naša šansa ali i koji imaju hrabrost i snagu da ovo pitanje dovedu do kraja! Normalno bi bilo očekivati da se mediji opredele za obaveštavanje naroda o ovom novom vidu odmora i našoj velikoj šansi za izlazak iz ekonomske ali i moralne krize!!!

U tome je poenta - u potpunom, trajnom i tačnom obaveštavanju javnog mnjenja o mogućnostima ovog vida turizma a ne samo povremeno. Neophodna je agresivna
KAMPANJA.
Ovako, zabijanje glave u pesak i ponašanje u stilu NISAM OBAVESTEN je najštetniji za sve nas! Čovek prosto da ne poveruje da više od 95 % novinara, kada dobiju od mene pismo, uopste nema osećaj i potrebu da na isto odgovore, bilo šta. Zašto mi ne zaprete da će me prijaviti Internet provajderima kako im više ne bih slao ta pisma koja iritiraju? Kao da su se svi novinari dogovorili da ne reaguju na moja pisma i kao da se obraćam nekim duhovima. Da li će li neko zbog toga odgovarati? Naravno da neće! Ali, svi mi koji želimo samo jednostavan i bezbrižan život zbog toga mnogo trpimo!

Živimo ispod svakog dostojanstva, najbednije u Evropi!!! Za moj pojam nije normalno da mi Generalni direktor RTS-a A. Crkvenjakov pismeno odgovara da se slaže s idejom o SEOSKOM TURIZMU, čak i da spremaju neku pilot emisiju na tu temu, a da se o tome nista ne čuje. Ni njegov naslednik (A. Tijanić), dok je bio u BK TV..., nije reagovao na moje apele. Još me više čudi to što Generalni direktor POLITIKE D. Ribnikar i Ljiljana Smajlović uopšte i ne odgovaraju na pisma koja sam im pisao. Možda se oni trudi da sačuvaju naciju od SEOSKOG TURIZMA kako bismo stalno imali čistu i nezagadjenu prirodu?!

Uopšte rečeno, sem u nekoliko slučaja (MOĆ PRIRODE, EURO FARMER, EKONOMETAR, ZDRAV ŽIVOT, E MAGAZIN, BIZNIS...) niko drugi nije reagovao na moje apele da se pozabave ovim pitanjem. U medjuvremenu je Mira Adanja Polak u svojoj emisiji emitovala dvominutni prilog posvećen SEOSKOM TURIZMU. Možda bi trebao da joj zbog toga budem zahvalan! Medjutim, ja sam zbog toga jos više ogorčen. Ona je potpuno shvatila o čemu se radi ali jednostavno ne želi da ovom problemu posveti više pažnje i napora - verovatno je očekivala da joj dam neku stotinu evra, šta drugo?. Ja znam da je mnogo privlačnije intervjuisati velike svetske zvezde ali obaveza novinara je i da utiče na stvaranje svesti u narodu o nečemu što može svima doneti veliku korist.

Novinarstvo mora da bude nezavisno (što danas nije slučaj) ali i da se bavi pitanjima od opšte važnosti i koristi za čitavo društvo (njih više interesuje da pišu o kriminalu nego o mogućnostima za bolji život)! Trebalo bi da postoje novinari profesionalci-specijalci za TURIZAM i oni bi trebalo da istražuju i na kraju utvrde ono što i sami ponekad objavljuju. Treba PUNIM USTIMA reći stanovnicima Srbije - AKO ŽELIMO DA IZADJEMO IZ EKONOMSKE KRIZE NAJBRŽI PUT JE SEOSKI TURIZAM. Nikako ne mogu da shvatim zbog čega baš ni jedan novinar ne želi da tako nešto javno kaže. Zašto u Srbiji niko nije spreman da to objavi NA SVA ZVONA i tako pokrene veliki broj naših uspavanih sugradjana da urade nešto za sebe a ne samo da čekaju da se neko smiluje na njih ili da se nešto dogodi spontano. Zašto nismo sposobni da sami odlučujemo o sebi?

Novinari sporadično, tu i tamo, objave ponešto u korist SEOSKOG TURIZMA ali to je najčešće ako ih neko pozove u goste tako da jednim udarcem "ubiju" tri muve: dobiju dnevnice, besplatno se goste i uživaju u prirodi. Ovde ću navesti primer g. Komrakova koji mi uopste nije odgovorio na pismo jer mu je bilo mnogo važnije da ode na službeni put u Izrael. Pa ko bi još u toj situaciji uopšte i razmisljao o nekakvom SEOSKOM TURIZMU?!
I danas u emisijama veoma često pominju SEOSKI TURIZAM, snimaju prirodu, kuće, zanimljivosti (tu je u pravu g. Manojlo Vukotić)... Ali, niko da reaguje na vapaj seljaka za kreditima kako bi povećali smeštajne kapacitete, niko da prozove nadležne u Vladi. Zar novinari ne mogu da pozovu u goste resorne ministre i zatraže da se izjasne o SEOSKOM TURIZMU, da li se slažu sa iznetim tvrdnjama i šta planiraju da urade? Mogu, ali ili ne smeju ili ne žele da se konfrotiraju sa gazdama-političarima!

Sve u svemu, generacija novinara koja je na vlasti u poslednjih 20 godina i ova današnja trebalo bi da se STIDE svog NERADA - što ne informišu našu javnost o OGROMNIM mogućnostima SEOSKOG TURIZMA. Oni su jedan od UZROKA ovako lošeg života kod nas iz prostog razloga sto su u mogućnosti da PERMANENTNO OBAVEŠTAVAJU JAVNOST i time stvore preduslove da NAROD PRIMORA VLAST da rade u korist naroda.

I, zbog svega toga, ukoliko NE DEMANTUJU moje tvrdnje SRAM IH BILO.

Deo pisama upućenih medijima: