Svest

Najvažniji razlog što mi ne koristimo svoje prirodne potencijale, poljoprivredu i SEOSKI TURIZAM je - nedostatak svesti o tim potencijalima kod najvećeg broja stanovnika Srbije!

Ni stanovnici siromašnih ribarskih sela nisu bili svesni svojih mogućnosti! Da im je neko pre početka razvoja masovnog, primorskog, turizma rekao da će milioni stranaca dolaziti da se odmara u njihovim selima, odakle su oni bežali glavom bez obzira, ne bi mu verovali. Medjutim, njima se turizam dogodio - spontano, bez ikakvog njihovog truda.

Mi već dugo vremena živimo veoma siromašno, baš kao i primorci pre pola veka! Medjutim, mi ne možemo da čekamo da nam se seoski turizam dogodi spontano! Mi sada znamo zbog čega ljudi idu na odmor, imamo nauku Turizmologiju kao i iskustvo drugih zemalja.

Kako Vlada i političari očigledno nemaju nameru da bilo šta promene u tom pravcu, bar ne u dogledno vreme, onda ostaje jedina mogućnost da narod sam nešto učini. Narod može da kazni političare za svoj nakaradni (ne)rad samo ako je potpuno svestan svojih mogućnosti i grešaka političara!

Naš narod je pametan i lako bi shvatio da budućnost Srbije leži u - SEOSKOM TURIZMU. Ali, nema ko da mu to objasni! Svi oni koji to mogu da učine (njihov spisak je sa leve strane ovog teksta) gledaju samo svoja lična posla!

Neophodno je da se pojavi neko novi, ko je moćan, koga narod voli i kome veruje. Ja za sada vidim da to mogu da učine samo naši sportisti!!!

Kad bi, na primer, idol nacije Novak Djoković odlučio da se malo više posveti ovom pitanju i lično pokrene akciju osvešćivanja nacije - dokazivanje šta je to seoski turizam, ubedjen sam da bi čitava nacija za veoma kratko vreme shvatila koliki je to potencijal za Srbiju.

U tom slučaju političari bi MORALI da u svoje programe uvrste i rešavanje ovog pitanja! Morali bi u veoma kratkom roku da započnu neophodne aktivnosti koje bi dovele do razvoja seoskog turizma (i poljoprivrede) i time omogućili bolji živit Srbiji!

Diplomirani Turizmolog Branislav Bajagić ©2004 - 2006 Sva prava Zadržana
dizajn i developer adelante